LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rata zilnică a victimelor rusești a scăzut cu peste 30% în aprilie, după ce forțele ruse au suferit pierderi grele între ianuarie și martie. Wagner a recrutat prizonieri oferindu-le tratamente HIV

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rata zilnică a victimelor rusești a scăzut cu peste 30% în aprilie, după ce forțele ruse au suferit pierderi grele între ianuarie și martie. Wagner a recrutat prizonieri oferindu-le tratamente HIV

Un condamnat al Grupului Wagner a declarat pentru New York Times că Wagner a recrutat prizonieri oferindu-le tratamente HIV. Un mercenar Wagner HIV-pozitiv a dezvăluit New York Times că închisorile rusești tratează prizonierii seropozitivi cu medicamente ineficiente, ceea ce l-a determinat să se înscrie pentru serviciul militar la Wagner în decembrie 2022.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.21 Un oficial militar ucrainean a susținut pe 25 aprilie că forțele ucrainene obțin „rezultate impresionante” în lupta contra bateriei împotriva forțelor ruse de pe malul de est (stânga) ocupat de ruși al râului Nipro. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Operaționale de Sud a Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ucrainene au lovit și distrus sistemele de artilerie rusești, tancurile, vehiculele blindate și sistemele de apărare aeriană. Humenyuk a adăugat că forțele ucrainene lucrează pentru a curăța prima linie de pe malul de est într-un „mod contra-baterie”. Humenyuk a adăugat că forțele ruse evacuează civili din zona malului râului Nipro pentru a se muta în unități rusești, ceea ce simplifică operațiunile ucrainene.

UPDATE 05.53 Înalți oficiali din SUA și UE evaluează că președintele rus Vladimir Putin nu va rămâne dispus să negocieze ca răspuns la o contraofensivă ucraineană de succes. The New York Times ( NYT) a scris pe 24 aprilie că un înalt oficial european a declarat că șansele ca Putin să „dea înapoi” ca răspuns la o contraofensivă ucraineană de succes sunt „mai mici de zero”. Oficialul a declarat că Putin ar putea probabil să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta în Ucraina. Secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Internaționale de Securitate Celeste Wallander a spus că există „foarte puține dovezi” care să sugereze că Putin și-ar modifica obiectivul strategic de a subjuga Ucraina „politic, dacă nu complet militar”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat la Vocea Americii pe 25 aprilie că SUA mărește asistența de securitate pentru Ucraina, deoarece SUA se așteaptă ca Rusia să încerce să intre în ofensivă pe măsură ce vremea se îmbunătățește.

UPDATE 05.29 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a negat evaluarea ISW din 22 aprilie cu privire la îmbunătățirile limitate ale relațiilor lui Wagner cu comanda militară rusă înaintea contraofensivei ucrainene planificate. ISW a evaluat anterior că, comanda militară rusă ar fi putut repara parțial relația sa tensionată cu Prigojin pentru a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să oprească operațiunile ofensive înainte de contraofensiva ucraineană planificată. ISW observase, de asemenea, o schimbare dramatică a naturii interacțiunilor publice ale lui Prigojin cu Ministerul rus al Apărării (MOD) și Kremlinul încă de la începutul lunii aprilie.[5] Prigojin a declarat că evaluarea ISW este un „fals”.

UPDATE 05.13 Ultranaționaliștii ruși continuă să pledeze ca Kremlinul să adopte măsuri de represiune staliniste. Parlamentarul Dumei de Stat a Rusiei Andrey Gurulyov – o figură proeminentă ultranaționalistă rusă din cadrul Partidului Rusia Unită, de guvernământ – a declarat că Rusia trebuie să reintroducă conceptul de „dușman al poporului”. Acest concept a desemnat toată opoziția regretatului lider sovietic Iosif Stalin. figuri ca duşmani ai societăţii. Gurulyov împărtășește adesea opinii extreme la televiziunea de stat rusă, dar retorica dintre ultranaționaliști subliniază tot mai mult necesitatea țintirii și eliminării inamicilor interni ai Rusiei. Fostul ofițer rus Igor Girkin și finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, răspund adesea unor apeluri similare de a urmări penal oficialii ruși care speră să pună capăt războiului prin negocieri cu Occidentul.

UPDATE 04.50 Kremlinul continuă să evite adoptarea unor măsuri represive, probabil din preocuparea pentru stabilitatea regimului lui Putin. Guvernul rus a retras un proiect de lege de la Duma de Stat a Rusiei care ar fi majorat taxele de la 13 la 30% pentru rușii care au fugit din țară. Ultranaționaliștii ruși au cerut în mod repetat Kremlinului să naționalizeze proprietățile rușilor care au „trădat” țara prin fuga, dar Kremlinul pare să rămână pe poziții, ezitând să introducă astfel de măsuri nepopulare. Surse anonime au declarat pentru publicația rusă independentă Verska că administrația prezidențială rusă nu sprijină reîntoarcerea la pedeapsa capitală în Rusia – o altă problemă care a reapărut recent în discuțiile politice rusești. Kremlinul ar putea folosi amenințarea cu pedeapsa cu moartea pentru a-i speria pe ruși să susțină efortul de război, dar Putin probabil ezită să-și distrugă imaginea de țar diplomatic și tolerant. ISW a evaluat anterior că Putin se bazează pe controlul spațiului informațional pentru a-și proteja regimul mult mai mult decât tipul de aparat de opresiune masiv al Uniunii Sovietice și că Putin nu a reconstruit niciodată un aparat intern de represiune echivalent cu KGB, forțele Ministerului de Interne și Forțele Armatei Roșii.

UPDATE 04.22 Grupurile ruse pentru drepturile civile OVD-Info, Memorial și Rus Sidyashchaya (Rusia în spatele gratiilor) au lansat o contestație legală împotriva legii ruse de cenzură împotriva discreditării armatei ruse pe 25 aprilie. OVD-Info a anunțat că avocații săi au depus 10 din cele 20 de plângeri planificate împotriva legii la Curtea Constituțională a Rusiei, în speranța că instanța va declara legea neconstituțională. Plângerile s-au concentrat în jurul unor cazuri individuale de presupusă discreditare, inclusiv un caz în care autoritățile au amendat un bărbat cu 50.000 de ruble (aproximativ 612 USD) pentru că a ținut o pancartă prin care se cere pacea. Un grup marginal de cel puțin 20 de bloggeri ruși pro-război, în mare parte mai mici, a distribuit un apel către guvernul rus de a abroga legile de cenzură pe 11 aprilie, în urma urmăririi penale a unui medic rus pentru că a spus adevăruri de pe câmpul de luptă. OVD-Info și alte organizații pentru drepturile omului sunt cel mai probabil să fie urmărite în temeiul legilor rusești de cenzură. Este puțin probabil ca guvernul rus să abroge sau să anuleze aceste legi fără instrucțiuni din partea Kremlinului,

UPDATE 04.05 Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate pe linia Svatove-Kreminna pe 25 aprilie. Bloggeri ruși au susținut pe 24 aprilie că forțele ruse au înaintat spre Nevske (17 km nord-vest de Kreminna), Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și la est de Spirne. (25 km sud de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să întărească pozițiile în direcția Kupyansk și nu au efectuat atacuri la sol în direcția Lyman. Imaginile geolocalizate publicate pe 25 aprilie indică faptul că forțele ruse probabil au capturat Karmazynivka (la 13 km sud-vest de Svatove) la o dată nespecificată. Comandantul grupului de forțe de est al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi a raportat pe 25 aprilie că forțele ruse încearcă să împingă forțele ucrainene din pozițiile lor în zona pădurii Serebrianska (11 km sud de Kreminna) pentru a stabili condițiile pentru alte atacuri în direcția Lyman. Syrskyi a mai raportat că forțele ruse din estul Ucrainei au format unități de infanterie „Storm” din fiecare brigadă sau regiment întărite cu tancuri, artilerie termobarică și mortiere și unități antitanc.

image

UPDATE 03.42 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în și în jurul orașului Bakhmut pe 24 aprilie. Imaginile geolocalizate postate pe 24 aprilie arată că forțele Grupului Wagner au făcut progrese marginale la sud-vest de gara Bakhmut-2 din vestul Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele Wagner au avansat în sudul și vestul Bakhmutului, unde luptele sunt cele mai grele. Unii bloggeri au susținut că forțele Wagner au avansat mai spre vest de gara Bakhmut-2. Un blogger a susținut că luptele se intensifică la nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest) și Novomarkove (12 km nord-vest). Statul Major ucrainean a raportat că luptele continuă în Bakhmut și că forțele ucrainene au respins atacurile terestre ale Rusiei în apropiere de Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Novomarkove, Khromove (imediat la nord-vest de Bakhmut) și Klishchiivka (5 km sud de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele Grupului Wagner nu mai pot conduce operațiuni de luptă fără sprijinul din partea unităților aeriene rusești (VDV) și cu destinații speciale, pe care Cherevaty le-a caracterizat ca fiind din ce în ce mai active în zona Bakhmut.

image png

UPDATE 03.19 Forțele ucrainene au efectuat un contraatac localizat la nord-vest de Bakhmut, care ar putea atenua presiunea asupra liniei logistice care trece prin Khromove. Imaginile geolocalizate postate pe 25 aprilie arată forțele ucrainene depășind pozițiile rusești la nord de autostrada O0504 Khromove-Chasiv Yar. Un blogger rus a susținut că acel contraatac ucrainean ar fi eșuat.

UPDATE 02.55 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 25 aprilie. Imaginile geolocalizate de la Miliția Populară din Republica Populară Donețk (DNR) din 21 aprilie arată că forțele ruse au avansat spre est, spre Nevelske (14 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Novokalynove (9 km nord de Avdiivka), Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Sieverne (6 km vest de Avdiivka, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Marinka (imediat vest de Donețk). City) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Harta de luptă a unui blogger rus a indicat că forțele ruse au avansat la vest de Kamianka (4 km nord de Avdiivka) și la sud de Vesele (5 km nord de Avdiivka) începând cu 25 aprilie.

image

UPDATE 02.32 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk pe 25 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare al Direcției Ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat că Brigada 155 de Infanterie Navală rusă (Flota Pacificului) a reapărut în zona Vuhledar, ceea ce sugerează că brigada a părăsit linia frontului la o dată nespecificată pentru a se odihni și a se reconstitui. Dmytrashkivskyi a apreciat că unitatea rusă nu este probabil la capacitatea maximă de luptă.

UPDATE 02.05 Bloggerii ruși au continuat să nege vehement pe 25 aprilie că forțele ucrainene au stabilit poziții solide pe malul de est (stânga) în Oblastul Herson. Bloggerii au distribuit rapoartele textuale și afirmațiile video din partea personalului militar rus care susțin că forțele ucrainene nu se află pe malul de est al Oblastului Herson și că situația este sub control. Un astfel de videoclip oferă imagini de la Uniunea Voluntarilor Donbas, care este afiliată cu șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov. Un blogger a susținut însă că forțele ucrainene au capturat multe dintre insulele din delta râului Nipro. Bloggerii ruși au profitat și de șansa de a vorbi despre succesele militare ale Rusiei, inclusiv că forțele ruse au doborât un Su-25 ucrainean care sprijinise raidurile ucrainene peste râul Nipro.

image

UPDATE 01.44 Un oficial rus de ocupație a susținut că forțele ucrainene operează un sistem de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Hrim-2 în regiunea Zaporijia. Oficialul rus al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 25 aprilie că forțele ucrainene au desfășurat un nou sistem de rachete Hrim-2 în orașul Zaporijia. Se pare că Hrim-2 are o autonomie maximă de 400-500 de kilometri. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au vizat podul de peste strâmtoarea Kerci cu o rachetă Hrim-2 pe 22 aprilie.

image

UPDATE 01.29 Ministerul rus al Apărării (MOD) încearcă să stimuleze financiar deținuții ruși să lupte în Ucraina, oferindu-le o compensație echivalentă cu cea a voluntarilor ruși. Activistul pentru drepturile omului din regiunea Perm, Oksana Asaulenko a raportat că reprezentanții Ministerului Apărării din Rusia au vizitat o închisoare din Gubakha, regiunea Perm și au oferit deținuților opțiunea de a servi în Ucraina pentru un termen de șase luni. Ministerul Rusiei le-a oferit prizonierilor un salariu lunar de 205.000 de ruble (aproximativ 2.510 USD). De asemenea, Ministerul Rusiei le oferă prizonierilor despăgubiri de trei milioane de ruble (aproximativ 36.720 de dolari) dacă sunt răniți sau cinci milioane de ruble (aproximativ 61.200 de dolari) familiilor prizonierilor dacă sunt uciși pe câmpul de luptă. Militarii Grupului Wagner au dezvăluit unei instituții de opoziție din Rusia că mulți condamnați Wagner au murit în primele trei săptămâni pe prima linie și că nu este clar dacă familiile lor au primit vreodată despăgubiri pentru decesele lor. Eforturile Ministerului pentru a stimula financiar recrutarea deținuților indică faptul că Ministerul Rusiei nu poate atrage deținuții la război doar cu promisiuni de grațiere. ISW a raportat anterior că discrepanțele salariale între voluntarii ruși și militarii mobilizați au declanșat conflicte, iar plățile către condamnații care servesc în prima linie pot agrava și mai mult tensiunile dintre membrii forțelor convenționale și neregulate ruse.

UPDATE 01.11 Un condamnat al Grupului Wagner a declarat pentru New York Times că Wagner a recrutat prizonieri oferindu-le tratamente HIV. Un mercenar Wagner HIV-pozitiv a dezvăluit New York Times că închisorile rusești tratează prizonierii seropozitivi cu medicamente ineficiente, ceea ce l-a determinat să se înscrie pentru serviciul militar la Wagner în decembrie 2022. Condamnatul a susținut că Wagner i-a promis grațiere și tratamente eficiente pentru HIV și a susținut că moartea rapidă pe câmpul de luptă era mai atrăgătoare decât o moarte lentă în închisoare. El a adăugat că nu avea experiență militară anterioară și a fost martor la moartea majorității unității sale în timpul unui atac lângă Bakhmut. Șeful organizației independente ruse pentru drepturile omului „Rus Sidyashchaya” (Rusia în spatele gratiilor), Olga Romanova, a susținut că aproximativ 10% dintre toți prizonierii ruși au HIV – și că oficialii ruși din centrele de recrutare probabil folosesc promisiunea tratamentului medical ca stimulent pentru recrutare.

UPDATE 00.34 Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 24 aprilie că partizanii ucraineni au vizat un punct de control militar rus într-un atac cu dispozitive explozive improvizate (IED) în apropiere de Oleșki, regiunea Herson. Centrul a raportat că partizanii mișcării Atesh au aruncat în aer un punct de control militar rusesc situat în apropierea infrastructurii militare, ucigând un număr nespecificat de militari Rosgvardia și distrugând echipamentul militar în seara zilei de 23 aprilie.

UPDATE 00.16 Kremlinul continuă să integreze regiunile Ucrainei ocupate în sistemul de sănătate rus. Ministrul rus al Sănătății Mihail Murașko a susținut că autoritățile ruse restaurează 172 de unități de sănătate în Ucraina ocupată – dintre care 80 funcționează deja – și că medicii ruși vor finaliza efectuarea „examinărilor preventive” ale copiilor din Ucraina ocupată de Rusia în săptămânile următoare. Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a susținut că medicii ruși au examinat deja peste 200.000 de copii. ISW a scris anterior despre eforturile Rusiei de a integra regiunile ocupate din Ucraina prin inițiative de îngrijire a sănătății.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a evaluat că rata zilnică a victimelor rusești a scăzut cu peste 30% în aprilie, după ce forțele ruse au suferit pierderi grele între ianuarie și martie. Ministerul Regatului Unit a analizat ratele victimelor din calculele Statului Major ucrainean, pe care ISW nu le poate confirma în mod independent. Ministerul Regatului Unit a evaluat că forțele ruse se pregătesc pentru contraofensiva ucraineană, ceea ce probabil duce la mai puține victime.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”